Uitreiking Film Talent Award Brabant 2023Tijdens de Nacht van het Witte Doek werd zaterdag voor de tweede keer de Film Talent Award Brabant (FTAB) uitgereikt.
De awards werden uitgereikt door regisseur Andre van Duren, filmschrijver Gerlinda Heywegen verzorgde een gesproken column over de producties van de studenten.

Categorie documentaire
Grote winnaar was de film ‘You see, you see what I can’t see’ van Martijn Welles (St. Joost School of Art & Design Avans).
Zijn productie werd in de categorie ‘documentaire’, door de vakjury verkozen tot beste Brabantse afstudeerfilm.

Categorie fictie
Bij de categorie ‘fictie’ werd ‘Undergrowth’ van Tim Ewalts (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Gent) door de jury gekozen als beste film.

Publieksprijzen
De publieksprijs in de categorie documentaire ging eveneens naar de film ‘You see, you see what I can’t see’ van Martijn Welles.
De publieksprijs in de categorie fictie ging naar ‘Anduzeblue’ van Pim Hegeman (Visuele Communicatie Hogeschool Zuyd).

Kwaliteit
De winnende films werden gekozen uit zes genomineerde inzendingen. Deze werden geselecteerd door een vakjury uit alle aanmeldingen van dit jaar. “Van de in totaal 30 ingezonden films voor de Award Beste Brabantse Afstudeerfilm van het jaar, waren tweeëntwintig films toelaatbaar”, meldt de jury.
De beoordeelde films kwamen van studenten van acht opleidingen uit Nederland en België.
De vakjury liet weten dat de kwaliteit van de ingezonden films is gestegen ten opzichte van 2022.

De vreugde was groot toen filmmaker Martijn Welles zaterdagmiddag hoorde dat zijn film door de jury én het publiek was verkozen tot beste afstudeerdocumentaire.
Ook zijn oudere broer Robert, die een beperking heeft en samen met Welles de hoofdrol speelt in de film, was tijdens de uitreiking enorm blij met de award.

Persoonlijk project
Martijn Welles wilde in zijn film experimenteren met zowel realiteit als fantasie en van de documentaire vooral een persoonlijk project maken met zijn oudere broer. “Samen speelden, zorgden wij voor elkaar en ontsnapten wij van de realiteit in onze eigen verborgen wereld met de gemeenschappen en verschillen die wij delen. Thema’s waaronder: Opgroeien, archetypes, inclusie, fantasie en de realiteit zijn onderwerpen die mij persoonlijk erg interesseren”, zegt Welles.