Film-agenda

      en daaronder

Film-info’s

Najaar film 5 t-m8 2023_72 dpi

 

Klik hier tickets / genre / films

Woensdag 1 november 19.30 uur The Whale

Verenigde Staten, 2022, 117 min

Schrijfdocent Charlie weegt bijna 300 kg. Hij loopt moeizaam met een looprek en komt zijn huis niet uit. Zijn dochter Ellie confronteert hem met hun gezamenlijke verleden. Hoe heeft het met hem zo ver kunnen komen? Wat is de invloed op háár leven geweest? Tenslotte de vraag: is Charlie nog te redden?

Zeer geslaagd melodrama met sterke dialogen, gebaseerd op een gelijknamig toneelstuk uit 2012. Regisseur Darren Aronofsky biedt ons een blik in het trauma achter menselijke obsessie. Fenomenale hoofdrol van Brendan Fraser, bekroond met een Oscar voor beste acteur.

 


Woensdag 15 november 19.30 uur Empire of Light

Verenigd Koninkrijk, 2022, 115 min

Hilary (Olivia Colman) werkt in een vervallen bioscoop in een Brits kustplaatsje anno 1980. Haar baas maakt misbruik van haar labiele toestand. Maar dan valt Hilary voor een knappe, jongere collega.

Sympathiek drama van regisseur Sam Mendes die na de magere coronajaren graag een ode wilde brengen aan het cinemagevoel. Voor de hoofdpersoon liet hij zich inspireren door zijn moeder die kampt met een bipolaire stoornis. Het acteren van Olivia Colman is als altijd een genot om naar te kijken.


Woensdag 29 november 19.30 uur The Fabelmans

Verenigde Staten, 2022, 151 min.

Sammy Fabelmans bezoekt op een avond in 1952 samen met zijn ouders de bioscoop voor The Greatest Show on Earth. Hij wordt gegrepen door de mogelijkheden van film. Film wordt zijn leven. Thuis speelt hij scenes nauwgezet na. Zijn camera bezorgt hem een positie op school. Ook filmt hij het eigen gezin, zoals bij kampeeruitjes. Niet zonder gevolgen.

Semi-autobiografisch coming-of-agedrama van regisseur Steven Spielberg. Een meeslepende filmervaring over de macht van de camera. Spielberg richtte een monument op voor zichzelf, zijn familie en de magie van cinema.


Woensdag 13 december 19.30 uur The blue Caftan

Marokko, 2022, 118 min.

Meesterkleermaker Halim heeft een winkel in de medina van Salé. Hij is al jaren gelukkig getrouwd met Mina. Maar Halim heeft een geheim. Dan komt de nieuwe leerling Youssef bij hem werken en begint alles te schuiven.

Maryam Touzani maakte in 2019 haar debuut met Adam (klik hier) over solidariteit en moederschap in een kleine bakkerij. Ook deze even fraaie opvolger vertelt een groots verhaal dat zich grotendeels binnenshuis afspeelt. Een verhaal over mogen zijn wie je bent en liefde in al zijn gedaanten.

 

Data voorjaar 2024:
10 januari, 24 januari, 7 februari, 28 februari, 6 maart, 20 maart, 3 april, 17 april

Filmbeschrijvingen: www.vpro.nl/cinema

Recensies: www.volkskrant.nl/film