ANBI-regeling

Stichting Het Witte Doek ANBI-regeling

Enkele van onze vrienden hebben aangegeven een grotere vriendenbijdrage te willen geven aan Het Witte Doek. En zodra de stichting over een ANBI status beschikt is deze bijdrage onder voorwaarden een fiscaal aftrekbaar bedrag. Kortom dit is een win-win.

 Met ingang van dit jaar is het mogelijk om de vriendenbijdrage aan Stichting Het Witte Doek op te voeren als een fiscaal aftrekbare donatie. Dit door de ANBI-status die onze stichting met ingang van 1 januari 2023 zal mogen voeren. Wilt u hier gebruik van maken, dan moet er een getekende overeenkomst zijn, waarin staat dat de jaarlijkse donatie voor minimaal 5 jaar wordt toegezegd.  Nacht van het Witte Doek neemt donaties graag aan vanaf minimaal € 25 per persoon per jaar. De gulle gever wordt dan genoteerd als “Vriend van de Nacht”. Een eerder gegeven machtiging voor de jaarlijkse ‘gewone’ vriendenbijdrage vervalt dan uiteraard.

In tegenstelling tot donaties zónder een dergelijke getekende overeenkomst  hanteert de fiscus voor deze donaties géén drempelbedrag.
Het belastingpercentage van uw hoogste belastingschaal krijgt u terug. (Indicatie bij een bijdrage van 100 euro krijgt u € 49,50 bij uw belasting aangifte terug als u in de hoogste belastingschaal valt. In de 2e belastingschaal is het altijd nog € 36,93. Bij de keuze van een ander bedrag blijft de verhouding hetzelfde. De berekeningen zijn slechts een indicatie die voor 2023 in de meeste situaties klopt. Voor de komende jaren kunnen kleine afwijkingen ontstaan door aanpassing van de belastingtarieven. De actuele belastingtarieven staan op de site van de belastingdienst.

We horen graag uiterlijk 30/11/23 of u aan deze regeling vanaf belastingjaar 2023 mee wil doen.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen (info@nachtvanhetwittedoek.nl).

Voorbeeld berekening ANBI-donatie

De donatie kunt u bij uw belastingaangifte in mindering brengen in box 3. Dit is uw inkomen uit werk en eigen woning.

In belastingjaar 2023 bij een inkomen boven 73031 betaalt u 49,5% belasting. Bij lager inkomen betaalt u 36,93%.

Enkele voorbeelden:


 

 

 

Klik op de linker knop voor het beleidsplan van Stg. Het Witte Doek.

 

 

 

 

 

Klik op de linker knop voor het financieel overzicht van Stg. Het Witte Doek. 

 

 

 

 

 

Klik op de linker knop voor de toelichting betreffende de periodieke gift.

 

 

 

 

 

Klik op de linker knop voor het invulformulier voor opgave van een periodieke gift.