FTAB

Film Talent Award Brabant 2023

FTAB AWARD

Inschrijven kan nog tm 10 juli 2023 op de site van FilmFreeway.

De Film Talent Award Brabant wordt jaarlijks uitgereikt door Stichting Het Witte Doek voor de beste Brabantse afstudeerfilm van het jaar. De uitreiking vindt plaats tijdens het filmfestival Nacht van het Witte Doek in Deurne.

Het initiatief wordt ondersteund door de filmopleidingen van Noord-Brabant, een aantal culturele organisaties, zoals BROET en KunstLoc en een aantal Brabantse filmhuizen.

Studenten van Brabantse filmopleidingen (MBO/HBO/WO) en Brabantse studenten op opleidingen buiten Noord-Brabant kunnen afstudeerwerkstukken inzenden voor de categorieën documentaire en fictie in een lengte van minimaal 5 en maximaal 30 minuten (incl aftiteling). Na een eerste selectie worden er 6 films genomineerd (3 documentaires en 3 fictie films) en een vakjury beoordeelt deze daarna op kwaliteit. De prijzen worden toegekend aan de regisseur. Alleen de regisseur kan een afstudeerfilm inzenden.

De prijs bestaat uit twee Awards (elk € 1.000) in de categorieën documentaire en fictie; daarnaast zijn er twee publieksprijzen van € 250,- voor beide categorieën. Voor de publieksprijzen kan iedereen uit het publiek een stem uitbrengen op een van de genomineerde films. De films van de twee Award winnaars worden bovendien in een aantal Brabantse filmhuizen vertoond, waaronder Cinecitta (Tilburg), Cacaofabriek (Helmond) en Chassé Cinema (Breda).

Nacht van het Witte Doek is al ruim 30 jaar een gratis toegankelijk driedaags filmfestival in Deurne met een aantrekkelijk cultureel randprogramma. Dankzij een groot aantal sponsoren en fondsen heeft Nacht van het Witte Doek in 2022 weer een stevige kwaliteitsslag kunnen maken met het initiatief tot deze Film Talent Award Brabant. Het initiatief is zeer positief ontvangen door filmdocenten van St. Joost School of Arts & Design (Avans, Breda), Fontys Hogeschool voor Journalistiek (Eindhoven), Dutch Filmers Academy (Eindhoven) en Sint Lucas (Eindhoven).

Actrice Monic Hendrickx is de ambassadeur van Nacht van het Witte Doek en deze Film Talent Award Brabant. De tweede editie vindt plaats op zaterdag 26 augustus in het Cultureel Centrum Martien van Doorne in Deurne. Tijdens deze editie zal filmjournalist/schrijver Gerlinda Heywegen een gesproken column verzorgen, waarin ze alle genomineerde films bespreekt. De vakjury bestaat uit Maudy van Bree, Frank van Osch, Ramon Etman en Lisette Vlassak. Lisette was een van de twee winnaars van 2022 met haar film “Cocon”.