FTAB

Nacht van het Witte Doek komt met Film Talent Award Brabant

FTAB AWARD

De Film Talent Award Brabant wordt jaarlijks uitgereikt door Stichting Het Witte Doek voor de beste Brabantse afstudeerfilm van het jaar. De uitreiking vindt plaats tijdens het filmfestival Nacht van het Witte Doek in Deurne.

Het initiatief wordt ondersteund door de filmopleidingen van Noord-Brabant, een aantal culturele organisaties, zoals BROET en KunstLoc en een aantal Brabantse filmhuizen.

Studenten van Brabantse filmopleidingen (MBO/HBO/WO) en Brabantse studenten op opleidingen buiten Noord-Brabant kunnen afstudeerwerkstukken inzenden voor de categorieën documentaire en drama/fictie in een lengte van minimaal 5 en maximaal 25 minuten. Na een eerste selectie worden er ca 6 films genomineerd en een vakjury beoordeelt deze op kwaliteit. De prijzen worden toegekend aan de regisseur. Alleen de regisseur kan een afstudeerfilm inzenden.

De prijs bestaat uit twee Awards (elk € 1.000) in de categorieën documentaire en drama/fictie; daarnaast is er een publieksprijs (€ 500,-). Voor de publieksprijs kan iedereen uit het publiek een stem uitbrengen op een van de genomineerde films. De films van de twee Award winnaars worden bovendien in een aantal Brabantse filmhuizen vertoond, waaronder Cinecitta (Tilburg), Cacaofabriek (Helmond) en Chassé Cinema (Breda).

Nacht van het Witte Doek is een al ruim 30 jaar bestaand gratis toegankelijk driedaags filmfestival in Deurne met een aantrekkelijk cultureel randprogramma. Dankzij een groot aantal sponsoren en fondsen heeft Nacht van het Witte Doek in 2022 weer een stevige kwaliteitsslag kunnen maken met het initiatief tot deze Film Talent Award Brabant. Het initiatief is zeer positief ontvangen door filmdocenten van St. Joost School of Arts & Design (Avans, Breda), Fontys Hogeschool voor Journalistiek (Eindhoven), Dutch Filmers Academy (Eindhoven) en Sint Lucas (Eindhoven).

Tijdens de eerste editie op zaterdag 27 augustus in het Cultureel Centrum Martien van Doorne in Deurne waren ca 185 bezoekers getuige van de uitreiking van de eerste Awards: Lisette Vlassak kreeg de Award voor de categorie fictie/drama voor haar film “Cocon” en Ruben Groetelaars voor zijn documentaire “Wat Thuis Thuis Maakt”. De publieksprijs was voor Anne van Bree voor haar film “More Than A Wall”. Tijdens de uitreiking waren er bijdragen van regisseur Cindy Jansen, film journalist Kevin Toma, vakjury leden Maudy van Bree en Frank van Osch en actrice Monic Hendrickx.