Deurne krijgt bijzondere bioscoopzaalLoungen in de SnoezelBioscoop van ORO met op Het Rijtven opgenomen ‘natuurfilm’

 

Deurne heeft er een bijzondere bioscoopzaal bij. Op vrijdag 1 juli 2016 opent de SnoezelBioscoop op Het Rijtven. In deze door het kunstenaarsduo Rizomorf ingerichte ruimte wordt een ‘natuurfilm’ getoond die zij hebben opgenomen op Het Rijtven. Kunstenares Merel Dames en student Sound Design Akke Houben maakten in het voorjaar opnames van de prachtige omgeving van Het Rijtven, van het beekdal, de pluktuin, het aangrenzende bos, de dieren op de boerderij en in de paardenstal. Elementen uit de film keren terug als tastbare objecten in de SnoezelBioscoop. Het meubilair van de bioscoop is bedrukt met beelden uit de film.

De SnoezelBioscoop vind je in gebouw De Biekorf op Het Rijtven (Den Dreef 13, Deurne). De bioscoop is tot eind augustus elke dag open tussen 9.00 en 17.00 uur. Na 18.00 uur en in het weekend kun je de sleutel ophalen bij de receptie in gebouw De Waag.

Op 26 augustus, 27 augustus en 28 augustus maakt de SnoezelBioscoop onderdeel uit van het programma van de Nacht van het Witte Doek in Deurne.

 

Langlopend onderzoek naar snoezelruimtes
De SnoezelBioscoop is onderdeel van een langlopend onderzoek naar snoezelruimtes op Het Rijtven. Door na te denken over de wensen van de cliënten van ORO, maar ook over die van familie, medewerkers, vrijwilligers en gasten op Het Rijtven, ontwikkelt ORO activiteiten en voorzieningen die voor meerdere doelgroepen interessant zijn. Wat voor mensen met een verstandelijke beperking een snoezelruimte is, kan voor familie of gasten een loungeplek zijn. Zo komen mensen graag op Het Rijtven en versterken zij het netwerk van bewoners.

Eerder dit jaar realiseerden de ontwerpers Martijn Koomen en Anke Van Looveren een tijdelijke snoezelruimte die ook als ruilbibliotheek in gebruik was. Na de proef met de Snoezelbioscoop volgt nog een Snoezelinstallatie (september – december) van de gerenommeerde kunstenaar Karin van Dam. Deze try outs moeten uiteindelijk leiden tot een definitief ontwerp voor een multifunctionele snoezelruimte in De Biekorf, een gebouw dat de komende jaren wordt herbestemd.

Initiatief van studio PUUR

Het onderzoek naar snoezelruimtes is een initiatief van studio PUUR. Studio PUUR is een atelier en presentatieruimte op Het Rijtven. Van hieruit worden nieuwe voorzieningen ontwikkeld en activiteiten uitgeprobeerd. Het kunstenaarsduo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer, dat de visie PUUR schreef, vervult de rol van creatieve aanjager en verbinder. Studio PUUR wordt financieel ondersteund door het BankGiro Loterij Fonds, de Provincie Noord-Brabant en het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (bkkc).  Meer over het programma PUUR lees je op www.oro.nl/puur.