Frida Kahlo

Deze film vertelt het bewogen, indrukwekkende levensverhaal van ’s werelds beroemdste schilderes Frida Kahlo. Mexicaanse Frida raakt in 1925 zwaar gewond bij een busongeluk. Maandenlang vecht ze zich door een revalidatieperiode waarin ze haar pijn verwerkt door te schilderen. Spoedig wordt ze ontdekt door de beroemde kunstenaar Diego Rivera, met wie ze trouwt. Het stel is al snel prominent aanwezig in Amerikaanse kunstkringen. Na een turbulent verblijf in de Verenigde Staten keren ze in 1930 terug in Mexico, waar ze onderdak bieden aan de verbannen Russische leider Trotzky, met wie Frida een affaire krijgt. Frida’s werk wordt ontdekt door de invloedrijke surrealistische Franse dichter André Breton, die haar laat doorbreken in Europa. Frida wordt de eerste Latijns Amerikaanse kunstenaar met een schilderij in het Louvre. Kort daarna scheidt Diego van haar en Frida’s gezondheid verslechtert ingrijpend. In 1940 komt Diego terug en blijft bij de zieke Frida totdat ze in 1954 overlijdt, een week na haar 47ste verjaardag.

The Square


Christian, senior curator van een museum voor hedendaagse kunst in Stockholm, is een spin in het web van de kunstwereld, hij zet kunstenaars op de kaart, windt sponsoren om de vinger, stuurt collega’s aan en beweegt zich arrogant en bewust van zijn macht door art world en rijdt een Tesla.
Twee gebeurtenissen echter doorkruisen Christians succesvolle carrière. Hij wordt beroofd van mobiel en portemonnee en een cynische PR-actie van de marketingafdeling rond het interactieve kunstwerk The Square ontploft in het gezicht van het museum. Plotseling leert de altijd wat passieve Christian zichzelf en zijn plek in de wereld kennen. Is hij werkelijk zo humaan en progressief als hij dacht?
The Square kreeg een Oscar nominatie voor beste buitenlandse film.

Vriendenfilm: Girl (besloten voorstelling)


Girl schetst het leven van de 15-jarige Lara, die droomt van een carrière als ballerina. Maar haar lichaam zit in de weg, want ze werd geboren als jongen. Echter, samen met haar vader en jongere broertje tracht ze de wereld te trotseren. Een film over gender, identiteit en doorzettingsvermogen. De film won tal van belangrijke prijzen. Zo werd debuterend regisseur Lukas Dhont beloond met de prestigieuze Camera d’Or. Bij de wereldpremière in Cannes kreeg de film een minutenlang durende staande ovatie.
Voor vrienden en relaties van de Nacht bieden wij deze film gratis aan. Introducees betalen € 7,00. Als je dan vriend wordt is de entree gratis.