Zondag 25 augustus

Diverse historische films over Deurne

Verhalen over oorlog en bevrijding

Een persoonlijk verhaal van Anneke Slaats uit Liessel, verteld door haar kleindochter Anita van Bakel uit Deurne . Dit verhaal (15 min) wordt vier keer verteld voorafgaand aan elke oorlogsdocumentair in de molen.

De Peel, 50 jaar bevrijd

25 jaar geleden werd tijdens de Nacht van het Witte Doek, de documentaire “De Bevrijding van Deurne” vertoond. Het was een film gebaseerd op verhalen van ooggetuigen en op een in 1994 gevonden video kopie van filmrushes van de Engelsen. Het verhaal van Pieter Wiegersmaover de verwoesting en het einde van het kasteel van Deurne was spraakmakend. De afgelopen 25 jaar werden diverse aanvullende interviews gemaakt. Nu wordt dieper ingegaan op de verwikkelingen in De Peel en wordt meer duidelijk wat er gaande was in het verlaten en moeilijk toegankelijke frontgebied. Aangrijpende verhalen zijn er van evacués, Jan van de Griendt (achterkleinzoon van de “ouwe” Jan), over de belegering van villa Spagnum. De Brit Raymond Parker was betrokken bij de bouw van veel Baileybruggen en bij de communicatie van de opmars van de geallieerden in deze regio.

Drama in het Ommels Eindje

Op 19 juni 2018 vond in Ommel (NB) de presentatie plaats van de documentaire “Drama in het Ommels Eindje”. Zes mensen, die in september 1944 allemaal in de Jan Havenstraat woonden, vertellen voor de camera hun verhaal. Bij bijzonder tragisch verlopen oorlogshandelingen zijn daar toen 10 kinderen uit twee gezinnen omgekomen. De belangeloze en toegewijde medewerking van drie studenten van Sint Lucas Eindhoven maakte het mogelijk deze aangrijpende documentaire te produceren.

De Peelwolf is terug

De Peelwolf is terug. Dat is de spannende titel van de nieuwe film van de schoolverlaters van basisschool De Peelparel in Helenaveen. In 2018 verscheen er na ruim honderd jaar weer een wolf in de Peel in Helenaveen. Naast een bezoekje aan de schapen van Jan Mennen kwam de wolf ook nog langs bij het verjaardagsfeestje van de leerlingen van de basisschool in Helenaveen en zou daar voor de nodige verrassingen zorgen.
‘De Peelwolf is terug’ is een Streetmovie gebaseerd op een waargebeurd nieuwsfeit, geproduceerd in de vorm van een filmworkshop en geschreven tijdens twintig lessen in een tijdsbestek van twee maanden.

Sherlock Gnomes

Tuinkabouters Gnomeo en Juliet zijn samen met hun families bezig om de tuin klaar te krijgen voor de lente. Ze ontdekken dat iemand in Londen tuinkabouters ontvoert en even later verdwijnt hun familie. Er zit maar één ding op, de hulp inschakelen van de beroemde tuinkabouter detective SherlockGnomes.

Buurman & Buurman: Winterpret

De winter en kerstmis zorgen voor de buurmannen voor een hoop grappige problemen. Ze willen de kerstboom versieren, maar dit wil maar niet lukken, en dan laten ze ook nog de kerstkoekjes aanbranden! Gelukkig zijn er ook nog cadeautjes, en daar houden de buurmannen wel van! A Je To!

De Fabeltjeskrant: De Grote Dierenbos-spelen

In het Grote Dierenbos is weer van alles te beleven. De picknick van Juffrouw Ooievaar dreigt in het water te vallen als Bor de Wolf geen uitnodiging heeft ontvangen en de andere dieren verdwalen.Daarnaast arriveert er een bijzondere nieuwe gast in Fabeltjesland: Peter Panda uit China. De nieuwkomer komt goed van pas als scheidsrechter bij de jaarlijkse Grote Dierenbos-spelen. In de spannende competitie nemen Team Zwart en Team Wit het tegen elkaar op. Welk team zal er winnen?

Superjuffie

Juf Josje is een gewone juf van groep 6, totdat ze door een geheimzinnig beeldje in Superjuffie verandert. Ze kan met dieren praten en wanneer ze haar om hulp vragen, eet ze een krijtje om in Superjuffie te veranderen. Al snel krijgt ze hulp van haar klas en conciërge Hakim om haar geheim te bewaren voor directeur Snor. Wanneer er dieren uit de dierentuin verdwijnen, moeten ze samenwerken om dit mysterie op te lossen.

In de Snoezelbioscoop van het Rijtven wordt tevens doorlopend de nieuwe film “All that space between us” van Simone Hooymans vertoond.

Schoolvrij

Het verhaal speelt zich af rond een vreedzaam gezin met een alledaags leven. Moeder is op school tevens de juffrouw van haar oudste dochter. De rust in het gezin wordt bruut verstoord als een dochter verdwijnt en hun leven totaal op z’n kop wordt gezet.

Leaninginto the Wind

De Schot Goldsworthy (1957) is één van de weinigen die landschapskunst maakt met bloemblaadjes, rietstengels en regendruppels. Zijn werk, waarin de relatie tussen de mens en natuur centraal staat, heeft een spirituele schoonheid en is tegelijkertijd aards en zintuigelijk. Een landschapskunstenaar die soms enorme stenen en bomen bewerkt, maar nog vaker de vergankelijkheid zoekt. Ook in de stad ziet hij overal natuur, niet alleen op de aangewezen plekken. Zo gaat hij als het regent op een willekeurige plek op de grond liggen. Als hij opstaat is zijn afdruk nog droog, zodat zijn silhouet voor even de stoep siert. Een paar regendruppels later is de vorm al weer verdwenen. De speelse documentaire zit vol met vondsten en levenslust. Bij Goldsworthy beklijft niet wat blijft, maar wat verdwijnt.

Spider-Man: Into the Spider-Verse

Miles Morales, een gewone tiener uit Brooklyn, wordt op een dag gebeten door een radioactieve spin en krijgt superkrachten. Hij ontmoet Spider-Man wanneer deze een gevaarlijke machine van de slechte Kingpin probeert te vernietigen. Wanneer dit mislukt, ontstaan er verschillende parallelle universums die ieder hun eigen Spider-Man hebben. Miles moet samen met zijn nieuwe bondgenoten Spider-Gwen, Spider-Man Noir, Spider Ham en Peni-Parker de strijd aan gaan om de slechte Kingpin te verslaan en te voorkomen dat alle universums ten onder gaan.

Love, Simone


De 17-jarige Simon Spier valt op jongens, maar heeft dit nog aan niemand verteld. Via e-mail praat hij anoniem met Blue, op wie hij verliefd is geworden. Wanneer zijn e-mails aan Blue in verkeerde handen terechtkomen, wordt Simon gechanteerd terwijl hij de identiteit van de mysterieuze Blue probeert te ontdekken.