zaterdag 26 augustus

Lion        (Besloten vertoning voor vrienden en relaties)

 

Op een klein station in India is de vijfjarige Saroo zijn broer kwijtgeraakt. Hij klimt in een treinstel om hem te zoeken, maar raakt per ongeluk opgesloten en komt helemaal alleen aan de andere kant van India in Calcutta terecht. Zonder te weten uit welk dorpje hij komt, zwerft hij wekenlang in de grote stad tot hij wordt opgenomen door een weeshuis. Zij weten zijn familie niet op te sporen en uiteindelijk wordt Saroo geadopteerd door een Australisch echtpaar bij wie hij gelukkig opgroeit.
Als hij bijna dertig is, gaat Saroo met behulp van Google Earth op zoek naar het station waar hij al die jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Elke avond bekijkt hij urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden, tot hij na een jaar dat ene station denkt te herkennen. Hij vertrekt naar India om te kijken of hij zijn familie weer terug kan vinden…

Sunrise: A Song of two Humans

F.W. Murnau werd door William Fox, met de belofte van volledige artistieke vrijheid en onbeperkte fondsen, uitgenodigd om naar Amerika te komen. Hij maakte daar Sunrise op de kentering van twee tijdperken: de film representeert zowel de stomme film op zijn hoogtepunt van poëtische verfijning als de geluidsfilm in de kinderschoenen. Fox gaf Murnau alle tijd en ruimte om een film geheel naar eigen inzien te maken en Sunrise werd dan ook geproduceerd zonder enige bemoeienis van de studio. Sunrise: een laatste zwierige zwaai in een medium dat op dat moment een verbazingwekkende rijkheid van expressie bereikt had. Het was de zwanenzang van het tijdperk. Voor Fox was het een geslaagd waagstuk.

The Basement (In de Kelders van de Hermitage)

null

The Basement (De Kelder) is een installatie van Erik van Lieshout (1968, Deurne), gemaakt in 2014 voor Manifesta 10 in de Hermitage in St. Petersburg, Rusland. Onderdeel van de installatie is een 17 minuten durende film. Deze film volgt de transformatie van het verblijf van de katten onder de Hermitage. Al zo’n 200 jaar verblijven deze ongebruikelijke wachters onder het museum, door muizen en ratten te vangen beschermen ze de kunst. Erik van Lieshout reflecteert, op eigen wijze, op de sociaal politieke aspecten van het museum en de Russische geschiedenis. Ook de actuele politieke context waarin hij werkt komt naar voren, bijvoorbeeld de gevangenneming van de protest punkgroep Pussy Riot. Zoals gebruikelijk in zijn provocatieve en humoristische werk is Erik van Lieshout er zelf ook onderdeel van.

Moonlight

In deze film volgen we in meerdere periodes het leven van Chiron, die opgroeit in een slechte buurt in Miami. Zijn moeder is verslaafd en heeft maar weinig aandacht voor hem. Chiron worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld. Moonlight won dit jaar de Oscar voor beste film.

La La Land

La La Land is een moderne variant op de klassieke Hollywood musical en een ode aan iedereen die durft te dromen. Mia (Emma Stone) droomt ervan actrice te worden in Hollywood. Tussen het serveren van koffie door rent ze van de ene auditie naar de andere. Jazzmuzikant Sebastian (Ryan Gosling) speelt piano in sjofele clubs om de eindjes aan elkaar te knopen en droomt van een eigen jazzclub. Voor beiden lijkt het leven waar ze op hopen ver weg. Het lot brengt deze dromers samen, maar is hun liefde bestand tegen de verleidingen en de teleurstellingen van het hectische leven in Hollywood? Heel veel Oscars maar net niet de belangrijkste.

Toni Erdmann

Zakenvrouw Ines werkt bij een groot Duits bedrijf gevestigd in Boekarest. Als haar vader onverwachts voor de deur staat, verbergt ze haar ergernis niet. In Ines’ perfect geordende leven heerst niet de minste wanorde en is er eigenlijk geen ruimte voor spontane gebeurtenissen. Als haar vader tijdens zijn verblijf vraagt of ze gelukkig is, blijft ze het antwoord schuldig en blijkt dat het begin van een grote omwenteling. Haar ergerlijke vader zal er alles aan doen om haar leven opnieuw zin te geven door een nieuw personage aan haar dagelijkse routine te introduceren: de grappige Toni Erdmann. Genomineerd voor de Oscar Beste buitenlandse film.

Rogue One: A Star Wars Story

In een tijd van conflict vormt zich een groep van onwaarschijnlijke helden, om de plannen voor de Death Star te stelen, het ultieme massavernietigingswapen van het Keizerrijk. Deze sleutelgebeurtenis in de Star Wars tijdlijn brengt gewone mensen samen, die de keuze maken om uitzonderlijke dingen te doen, en daardoor deel worden van iets belangrijkers dan henzelf.

Florence Foster Jenkins

Florence Foster Jenkins vertelt het waargebeurde verhaal van de gelijknamige legendarische New Yorkse erfgename en socialite die er alles aan deed om haar droom, een groots zangeres worden, uit te laten komen. Fantastische vertolkingen van Meryl Streep en Hugh Grant.

Deadpool

Hij is geen superheld, maar een antiheld: It’s Deadpool! Deadpool vertelt het Marvel Comic’s verhaal van Wade Wilson, voormalig lid van de Special Forces en nu een huurling. Na een duister experiment genezen zijn verwondingen razendsnel en bedenkt hij het alter ego Deadpool. Gewapend met zijn nieuwe gave en een goed gevoel voor zwarte humor gaat Deadpool op zoek naar de man die zijn leven bijna verwoestte.

Unknown Brood

Op 11 juli 2001 springt rock ‘n roll muzikant en schilder Herman Brood van het dak van het Hilton hotel. De wijze waarop hij een einde aan zijn leven maakt, is net zo extravagant als geleefd leven. Herman heeft in zijn eigen video’s, liedteksten en interviews een kruimelspoor achtergelaten dat antwoord geeft op de vragen die zijn dood heeft opgeroepen. Unknown Brood duikt in het verleden om met dit niet eerder vertoonde materiaal en de mensen die het dichtst bij hem stonden, de belangrijke momenten te herbeleven. Broods leven was vanaf het begin tot het einde een worsteling tussen het zijn van een mens of het worden van een mythe. Op 11 juli 2001 kwamen die twee paden samen.

Trainspotting 1

Trainspotting vertelt het verhaal van de werkloze Mark Renton, die samen met zijn zogenaamde vrienden het alledaagse leven in Edinburgh kleur probeert te geven. Hun leven bestaat voornamelijk uit bier drinken, uitgaan, drugs en voetballen. Dat is hun manier om de jaren 90 door te komen. Door verschillende gebeurtenissen besluit Mark te kiezen voor een nieuw leven dat hij los van zijn verleden op wil bouwen in Londen. Als één van zijn vroegere vrienden, Begbie, in Edinburgh in moeilijkheden komt, zoekt hij onderdak bij Mark. Wanneer ook de anderen naar Londen komen, lijkt Mark onder de druk van zijn Schotse vriendenclub al snel zijn oude levensgewoontes weer op te pakken.

Trainspotting 2

Twintig jaren zijn verstreken. Er is veel veranderd maar er is ook veel hetzelfde gebleven. Mark Renton (Ewan McGregor) keert terug naar de enige plek die hij zijn thuis kan noemen. Daar wachten ze op hem: Spud (Ewen Bremner), Sick Boy (Jonny Lee Miller), en Begbie (Robert Carlyle).

A Street Cat Named Bob

Gebaseerd op het hartverwarmende, waargebeurde verhaal van de straatmuzikant James Bowen. Na een moeilijke jeugd heeft Bowen een leven als dakloze achter zich gelaten en probeert hij af te kicken van zijn heroïneverslaving. Als hij in de hal van zijn flat een gewonde rode kater vindt, verandert dat zijn leven. Hij kan geen eigenaar ontdekken en besluit het dier te verzorgen tot hij beter is. Wanneer Bob echter weer op eigen pootjes kan staan, blijft hij trouw aan James en wijkt niet meer van zijn zijde. Bob vergezelt hem naar zijn werk als straatmuzikant en verkoper van de daklozenkrant en via Youtube filmpjes worden de twee beroemd. Dankzij Bob lukt het Bowen uiteindelijk af te kicken en zijn leven terug op de rit te krijgen. In de verfilming speelt Bob de kat zichzelf.