Zaterdag 3 augustus Frida Kahlo Toevoegen aan Kalender
Zaterdag 10 augustus The Square Toevoegen aan Kalender
Zaterdag 17 augustus Vriendenfilm: Girl (besloten voorstelling) Toevoegen aan Kalender
Maandag 2 september Shoplifters Toevoegen aan Kalender
Zondag 15 september A Star is born Toevoegen aan Kalender
Maandag 30 september Un Amour impossible Toevoegen aan Kalender
Zondag 13 oktober Woman at War Toevoegen aan Kalender
Maandag 28 oktober Capharnaüm Toevoegen aan Kalender
Zondag 10 november What will People say Toevoegen aan Kalender
Zondag 24 november Filmmarathon: Deurne Uit de Kunst
De Dirigent
Toevoegen aan Kalender
Werk ohne Autor
Maandag 2 december The Wife Toevoegen aan Kalender
Zondag 15 december If Beale Street could talk Toevoegen aan Kalender

Om alle trailers achter elkaar te zien klik dan hier.

Frida Kahlo

 

Zaterdag 3 augustus

Deze film vertelt het bewogen, indrukwekkende levensverhaal van ’s werelds beroemdste schilderes Frida Kahlo. Mexicaanse Frida raakt in 1925 zwaar gewond bij een busongeluk. Maandenlang vecht ze zich door een revalidatieperiode waarin ze haar pijn verwerkt door te schilderen. Spoedig wordt ze ontdekt door de beroemde kunstenaar Diego Rivera, met wie ze trouwt. Het stel is al snel prominent aanwezig in Amerikaanse kunstkringen. Na een turbulent verblijf in de Verenigde Staten keren ze in 1930 terug in Mexico, waar ze onderdak bieden aan de verbannen Russische leider Trotzky, met wie Frida een affaire krijgt. Frida’s werk wordt ontdekt door de invloedrijke surrealistische Franse dichter André Breton, die haar laat doorbreken in Europa. Frida wordt de eerste Latijns Amerikaanse kunstenaar met een schilderij in het Louvre. Kort daarna scheidt Diego van haar en Frida’s gezondheid verslechtert ingrijpend. In 1940 komt Diego terug en blijft bij de zieke Frida totdat ze in 1954 overlijdt, een week na haar 47ste verjaardag.

The Square

 

Zaterdag 10 augustus


Christian, senior curator van een museum voor hedendaagse kunst in Stockholm, is een spin in het web van de kunstwereld, hij zet kunstenaars op de kaart, windt sponsoren om de vinger, stuurt collega’s aan en beweegt zich arrogant en bewust van zijn macht door art world en rijdt een Tesla.
Twee gebeurtenissen echter doorkruisen Christians succesvolle carrière. Hij wordt beroofd van mobiel en portemonnee en een cynische PR-actie van de marketingafdeling rond het interactieve kunstwerk The Square ontploft in het gezicht van het museum. Plotseling leert de altijd wat passieve Christian zichzelf en zijn plek in de wereld kennen. Is hij werkelijk zo humaan en progressief als hij dacht?
The Square kreeg een Oscar nominatie voor beste buitenlandse film.

Vriendenfilm: Girl (besloten voorstelling)

 

Zaterdag 17 augustus


Girl schetst het leven van de 15-jarige Lara, die droomt van een carrière als ballerina. Maar haar lichaam zit in de weg, want ze werd geboren als jongen. Echter, samen met haar vader en jongere broertje tracht ze de wereld te trotseren. Een film over gender, identiteit en doorzettingsvermogen. De film won tal van belangrijke prijzen. Zo werd debuterend regisseur Lukas Dhont beloond met de prestigieuze Camera d’Or. Bij de wereldpremière in Cannes kreeg de film een minutenlang durende staande ovatie.
Voor vrienden en relaties van de Nacht bieden wij deze film gratis aan. Introducees betalen € 7,00. Als je dan vriend wordt is de entree gratis.

Shoplifters

 

Maandag 2 september


In een klein huisje woont een Japans gezin met weinig geld. Wel is er een sterke onderlinge band en veel liefde tussen de familieleden. Regelmatig maken zij zich schuldig aan winkeldiefstal. Een klein verwaarloosd meisje kan er nog wel bij.
Een meesterlijk vertederende en mild-komische speelfilm, subliem naturel geacteerd. Je gaat om het gezin in de film geven en tegelijkertijd ben je nooit helemaal gerust op de bedoeling van deze mensen. En hoe verhouden de familieleden zich tot elkaar? Aan de filmstijl is te zien dat de regisseur werd opgeleid als documentairemaker. Winnaar Gouden Palm Cannes 2018.

A Star is born

 

Zondag 15 september


De beroemde countryster Jackson Maine (Bradley Cooper) is erg onder de indruk van de zangprestaties van de onbekende Ally (Lady Gaga). Hij vraagt haar mee te gaan op tournee. Ally groeit uit tot een nieuwe ster. Maines carrière raakt in het slop door zijn drankgebruik.
Succesvolle derde remake van het klassieke melodrama uit 1937 met fraai acteerwerk en (duo)zang door Cooper en Gaga. Oscarwinnaar voor het nummer “Shallow” (Lady Gaga).

Un Amour impossible

 

Maandag 30 september


Rachel werkt als typiste wanneer zij Philippe ontmoet, een intellectueel van goede komaf. Zij worden verliefd en krijgen een dochter, maar Philippe weigert beneden zijn stand te trouwen. Vele jaren strijdt Rachel om haar dochter Chantal erkend te krijgen.

Een film over schuldgevoel, blinde liefde en angst voor afwijzing. Daarnaast een nauwgezet uitgediepte moeder-dochter relatie. De gebeurtenissen kruipen je als toeschouwer onder je huid en laten je niet los. Langzaam groeit het inzicht.

Woman at War

 

Zondag 13 oktober


Koordirigent Halla voert actie tegen de vervuilende lokale aluminiumindustrie. In haar eentje haalt zij hoogspanningsmasten neer, met pijl en boog. Dan wordt eindelijk haar adoptieverzoek gehonoreerd. Halla mag een weesmeisje ophalen in de Oekraïne. Dit stelt haar voor een dilemma.

Feelgoodmovie met een soepele combinatie van droge humor en maatschappijkritiek. De soundtrack wordt life gespeeld en gezongen. Belangrijke rol ook voor het indrukwekkende IJslandse landschap.

Capharnaüm

 

Maandag 28 oktober


Het 12-jarige Syrische straatschoffie Nair wordt in Beiroet door de politie opgepakt. In de rechtszaak die volgt klaagt Nair zijn ouders aan omdat zij hem ter wereld hebben gebracht, hij was liever niet geboren. In flashbacks laat de film zien hoe zwaar het leven voor Nair, zijn ouders en vele anderen is aan de onderkant van de Libanese samenleving.

Knap geschreven en sterk uitgevoerd drama met geweldige kind-acteurs. Zair en de Eritrese baby over wie hij zich ontfermt zijn onweerstaanbaar vertederend. Winnaar Publieksprijs IFFR Rotterdam 2019.

What will People say

 

Zondag 10 november

De van oorsprong Pakistaanse 16-jarige Nisha woont met haar ouders in Noorwegen. Thuis is zij de perfecte Pakistaanse dochter, met haar vrienden is zij een doorsnee Noorse tiener. Wanneer haar vader haar met een vriendje betrapt stuurt hij haar naar Pakistan voor heropvoeding.

Gebaseerd op het levensverhaal van regisseur Iram Haq, die zelf als tiener naar Pakistan werd gebracht. Over de verleidingen van het vrije westen en de starre regels van een oosterse gemeenschap waarin iedereen elkaar in de gaten houdt.

De Dirigent

 

Zondag 24 november


New York in de jaren twintig van de vorige eeuw. De van oorsprong Nederlandse Antonia Brico heeft grote ambities. Zij wil als eerste vrouw een groot symfonieorkest dirigeren. Hiervoor moet zij vooroordelen overwinnen, handtastelijke mannen van zich af houden en een keuze maken tussen haar grote liefde en een carrière.
Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Antonia Brico, in 1902 in Rotterdam geboren, die als dirigent internationaal furore wilde maken in een tijd waarin dit voor een vrouw als absurd en onnatuurlijk werd beschouwd. Succesvol zijn in de Kunst vraagt niet alleen om talent maar ook om ambitie en doorzettingsvermogen.

Werk ohne Autor

 

Zondag 24 november

‘Wer bin ich? Was bin ich?’ Die vragen stelt de talentvolle kunstenaar Kurt Barnert zich. Wij volgen hem in de periode van 1937-1977. Zowel de nazi’s als de communisten proberen de kunstenaar voor hun karretje te spannen. Na zijn vlucht in 1961 vanuit de DDR naar West-Duitsland, voelt Barnert zich voor het eerst vrij om te maken wat hij wil. Die vrijheid werkt verlammend. Een docent aan de kunstacademie in Düsseldorf adviseert hem zo persoonlijk mogelijk te worden, anders is kunst niets waard.

Episch Duits drama van de maker van Das Leben der Anderen. De boodschap is dat Grote Kunst altijd autobiografisch en authentiek is. De film duurt drie uur maar verveelt geen moment.

The Wife

Maandag 2 december


Joe Castleman heeft in 1992 de Nobelprijs voor Literatuur ontvangen. “Zonder deze vrouw ben ik niets” zegt hij over zijn echtgenote Joan. De spanning in hun relatie is vanaf het begin voelbaar. Langzaam maar zeker worden de barsten en geheimen in hun huwelijk duidelijk.
Een diepgravend en spannend relatiedrama met scherpe bochten in het verhaal. Het genuanceerde spel van Glenn Close maakt grote indruk. Haar ogen spreken boekdelen. Helaas mocht zij de Oscarnominatie voor beste vrouwelijke hoofdrol niet verzilveren.

If Beale Street could talk

Zondag 15 december


In Harlem, begin jaren zeventig, ontdekt de negentienjarige Tish dat ze zwanger is van haar iets oudere vriendje Fonny. Dat is op zich geen ramp: het stel is smoorverliefd en wordt thuis voldoende gesteund. Probleem is alleen dat Fonny onschuldig in de bak zit onder beschuldiging van verkrachting. Tish doet alles om hem vrij te krijgen.

Over racisme en onrechtvaardigheid, het lot van zwarte mannen die onschuldig vastzitten en liefdes die door het systeem van onderdrukking bedreigd worden. De woede voert echter niet de boventoon. Een weelderige, diep romantische film die tegelijkertijd keihard is in zijn realisme.

Filmbeschrijvingen: www.vpro.nl/cinema
Recensies: www.volkskrant.nl/film