Wat als de Nacht was door gegaan?Vele vrijwilligers waren al bezig  met de voorbereidingen voor het filmfestival dat helaas niet kan doorgaan. Een van deze enthousiastelingen willen we hierbij graag de kans geven zich voor te stellen en jullie een blik achter de schermen te gunnen.

Meet Steffi Scholten..

Mijn naam is Steffi Scholten en ik ben 19 jaar. Op het moment loop ik stage bij Spiegel crossmedia communicatie als grafisch design stagiaire. Mijn passie ligt dan ook bij het grafische werk, maar ook illustreren. Bij Spiegel krijg ik de mogelijkheid deze passie toe te passen in verschillende opdrachten. Een daarvan was van Nacht van het Witte Doek. Helaas door de COVID19 crisis kan het festival dit jaar niet doorgaan. Toch zou ik graag mijn concept ontwerpen willen toelichten die ik heb gemaakt voordat er werd besloten dat het festival niet door zou gaan.

Samen met Henry van den Berkmortel hebben wij de slagzin ‘Alles draait om de nacht’ bedacht. Het thema van Palet van de Peel is dit jaar ‘Deurne beweegt’ aansluitend daarop kwamen wij met het voorstel: Alles draait om de nacht. Natuurlijk ook vanwege het feit dat film van oudsher ook ‘draait’.

Het eerste visuele concept wat ik bedacht heb heeft te maken met dansers. Dansers geven een beeld van beweging, dit is namelijk wat ze doen met hun lichaam op een kunstzinnige manier. Ik heb de dansers centraal gezet en ze in het donker van de nacht laten dansen. Op hun rok staat de slagzin geschreven, als het ware draait deze tekst om de danser.

Concept 2 heeft te maken met een draaiorgel. Het idee was om de ponskaarten om het draaiorgel weer te geven. Hiermee wilde we beweging laten zien. Door ponskaarten kunnen draaiorgels namelijk hun muziek laten spelen. Op de ponskaarten was het idee om bepaalde scenes weer te geven van de films die tijdens het festival gedraaid zouden worden.

In het ontwerp van concept 3 staan kinderen centraal. Het beeld is van kinderen die samen spelen in de avond. In het midden staat de slagzin, waar de kinderen naar kijken en omheen spelen. Het is weergeven met een perspectief van bovenaf zodat het duidelijk zichtbaar is dat het draait om de zin.

Tenslotte heb ik nog een concept gemaakt dat iets letterlijker is. In dit concept zijn DVD’s te zien die om de maan heen draaien. Dit is een wat vreemder beeld maar tegelijk ook interessant. Verder was het idee om scenes uit films die gedraaid zouden worden weer te geven in de DVD’s.

 

Voordat ik deze ontwerpen officieel kon presenteren kwam het nieuws dat het festival ingekort zou worden tot één dag. Henry en ik waren er samen mee eens dat de slagzin ‘alles draait om de nacht’ niet heel toepasselijk was voor dit nieuwe verkorte festival. We hebben toen besloten de slagzin te veranderen naar ‘De nacht is kort’. Dit betekende dus ook dat er nieuwe concepten bedacht moesten worden.

Concept 1 laat een haan zien die de slagzin als het ware uitkraait. We willen met deze haan vertellen dat de nacht kort is. Een haan kraait namelijk vroeg in de ochtend om een nieuwe dag aan te kondigen, dit betekent dus dat de nacht bijna over is.Het idee voor concept 2 was een eendagsvlieg die op een tv scherm zit waar een film afgespeeld wordt. Deze vlieg staat voor de korte tijd, aangezien het maar kort leeft. Hiermee willen wij de link naar het korte festival leggen.

Concept 3 weergeeft drie domino stenen, deze moeten de aantal dagen van het festival voorstellen. Er liggen twee stenen om, dit moeten de twee dagen voorstellen die niet doorgaan. De domino steen die rechtop staat, staat voor de dag wanneer het festival gehouden wordt.

Helaas heb ik geen van deze schetsen kunnen uitwerken omdat het uiteindelijk werd besloten dat het filmfestival niet door zou gaan. Ondanks dat vond ik het een leuke opdracht waarmee ik mijn talent kon laten zien.Als het festival door zou zijn gegaan zou een van deze concepten gekozen zijn. En dan zouden we natuurlijk de typografie en kleur verder uitgewerkt hebben.
Ik vind het fijn dat ik zo een inkijkje heb kunnen geven in het creatieve proces en ik wens de Nacht van het Witte Doek veel succes in 2021.

Steffi Scholten

Steffi, dank je wel voor je enthousiasme en inzet, veel succes in je verdere loopbaan.!