het festival

witte_doek_8

 

Zo begon het..

De Deurnese Vriendengroep Het Stief had in 1992 veel succes met een  carnavalsnummer. Met de opbrengst daarvan  werd  Stichting Het Witte Doek opgericht. De eerste Nacht van het Witte Doek was een feit. Aanvankelijk werd er op 1 avond  1 film geprogrammeerd, daarna kwam de zondagmiddag met veel kleine tentjes op de Markt erbij.  Dit initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een drukbezocht driedaags filmfestival, waarbij 1200 mensen tegelijkertijd een film kunnen bekijken.

De Markt wordt voor deze gelegenheid telkens omgebouwd tot een gezellige openluchtbioscoop waar bezoekers onder het genot van een hapje en een drankje van films kunnen genieten. Het festival vindt tijdens het laatste hele weekend van augustus plaats. Ieder jaar wordt er een thema voor het festival gekozen.

Het festival biedt een mix aan van commerciële- en art-house films en wordt ieder jaar opgezet volgens een vaste structuur. Op vrijdagavond wordt er een hoofdfilm op de Markt in het centrum van Deurne vertoond op een gigantisch scherm,  verder nog  enkele films op wisselende  locaties in de nabije omgeving van de Markt. Zo werden er al films vertoond in Holtens molen, de tuin van Museum de Wieger, parkeergarage De Wolfsberg, de Nieuwenhof, het Rijtven,  het Cultuurcentrum en de Willibrorduskerk.

De hoofdfilm is altijd een film voor het grote publiek. De overige films van die avond zijn toegesneden op het thema. Op zaterdagavond worden er meerdere films tegelijkertijd op de Markt vertoond, en een aantal films op de nabij gelegen locaties.
Op zondagmiddag zijn de kinderen aan de beurt, met kinderfilms voor alle leeftijden
In de bibliotheek  worden  kleine films vertoond van regionale filmmakers.