zaterdag 24 augustus

Diverse historische films over Deurne

Peter en de Draak

 


Grace gelooft niet in de verhalen die haar vader vertelt over een draak die diep in het bos zou wonen. Dan ontmoet ze Peter, een jongen zonder ouders of huis. Hij vertelt dat hij in het bos woont, samen met zijn vriend Elliott, een groene draak. Samen met haar vriendin Natalie gaat Grace op zoek naar de waarheid.

The Leisure Seeker

 


John en Ella Spencer zijn in de tachtig en al meer dan vijftig jaar getrouwd. John lijdt aan Alzheimer en Ella heeft haar behandeling tegen kanker stopgezet. Ze vertrekken in hun camper “De Vrije Tijd Zoeker” op reis. Onderweg vinden ze opnieuw hun liefde voor elkaar en de passie voor het leven.

Bohemian Rhapsody

 


‘Bohemian Rhapsody’ volgt het verhaal van de Britse band Queen met leadzanger Freddie Mercury. De band, die in 1970 wordt opgericht, weet al snel door te breken met diverse hits als ‘We Will Rock You’ en ‘Radio Ga Ga’. Door de jaren heen weet Queen een legendarische status te vergaren met als hoogtepunt het Live Aid benefietconcert in 1985. De film is winnaar van twee Golden Globes en vier Oscars, waaronder de Oscar voor beste acteur voor Rami Malek.

The Favourite

 


Engeland, begin achttiende eeuw. Centraal staat de relatie tussen koningin Anne en haar vertrouwelinge, adviseur en geliefde Sarah Churchill, de hertogin van Marlborough. Hun levens veranderen voorgoed door de aankomst van Sarahs jongere nicht Abigail. Al snel veranderen de dynamieken tussen de vrouwen en pogen ze invloed uit te oefenen op de koningin en op het paleis.
Olivia Colman wonvoor haar rol als Queen Anne de Oscar voor beste actrice.

Nico, 1988

 


Singer-songwriter Nico (Trine Dyrholm) nadert de vijftig en leidt een teruggetrokken leven in Manchester, waar weinig nog doet denken aan haar roemruchte jaren als muze van Andy Warhol en zangeres van The Velvet Underground in de sixties. Ooit werd ze aanbeden vanwege haar legendarische schoonheid, nu maakt ze zich niet meer druk om haar uiterlijk en ook haar carrière lijkt voorbij. Nico wil haar eigen muziek blijven maken en start op aandringen van haar nieuwe manager met een Europese tour. Nico, 1988 is een muzikale roadmovie over de wedergeboorte van een dappere en eigenzinnige artiest, moeder en vrouw achter het icoon.


Film: Om nooit te vergeten en Monoloog: Waarom heb je mijn schouder niet gezocht?

 

Deze documentaire portretteert een aantal persoonlijke verhalen die zich afspelen vanaf september 1944. De geallieerden probeerden toen met de operatie “Market Garden” de rest van Nederland te bevrijden. De verhalen van een zoektocht van een zoon (Martin Reuser) van een NSB-er in Duitse SS dienst naar zijn in Deurne gesneuvelde vader en de zoektocht van een dochter naar haar vader, een Engelse tankbestuurder, zorgen voor een dubbele dramatische lijn waarmee de verschillende verhalen tot een vloeiend geheel zijn vervlochten.


The Haunted Castle

 


In het kasteel Vogeloed wachten een aantal aristocraten op de aankomst van barones Safferstätt. Maar eerst nodigt graaf Oetsch zichzelf uit. Iedereen denkt dat hij drie jaar geleden zijn broer (de eerste man van de barones) heeft vermoord, dus ze zijn niet blij dat hij er is. Toch blijft graaf Oetsch, die zegt dat hij niet de moordenaar is, en hij zoekt uit wie de echte moordenaar is.


Black Panther

 

T’Challa keert terug naar het geïsoleerde, technologisch geavanceerde land Wakanda om zijn plaats als koning in te nemen. Wanneer er echter een oude vijand op de radar verschijnt, wordt T’Challa als koning op de proef gesteld. Hij wordt meegesleurd in een conflict dat het lot van Wakanda en de hele wereld in gevaar brengt.


The Sisters Brothers

 

1850, het Wilde Westen is volledig in de ban van goudkoorts. De beruchte huurmoordenaars en broers Eli en Charlie Sisters krijgen de opdracht om Hermann Kermit Warm op te sporen. Daarbij krijgen ze de hulp van de sluwe Morris. Warm laat zich echter maar moeilijk vangen en wat begon als een routineopdracht, wordt al gauw een erbarmelijke en gevaarlijke tocht naar de andere kant van het land. Maar is Morris eigenlijk wel te vertrouwen en wat is Warms geheim dat hem zo waardevol maakt? Meer en meer begint Eli zich af te vragen waar hij in hemelsnaam aan begonnen is. De film is de eerste Hollywoodproductie van Jacques Audiard (UnProphète, De Rouille et d’Os).


Dogman

 

Marcello bezit een hondentrimsalon in een vervallen buitenwijk aan de Italiaanse kust. Hij is een bescheiden man, houdt van zijn werk en wordt zeer gewaardeerd door zijn buurtgenoten. De rust in de wijk wordt verstoord als Simone, een ex-bokser verslaafd aan cocaïne, vrijkomt en de buurt terroriseert. De onzekere Marcello laat zich door Simone meeslepen in een spiraal van geweld.
Wanneer Marcello zich voor de zoveelste keer verraden ziet door Simone, is de maat vol en begint hij te zinnen op wraak. Dogman is de nieuwe film van Matteo Garrone, de maker van Gomorra.


The Children Act

 

Het huwelijk van rechter Fiona Maye (Emma Thompson) met haar man staat op losse schroeven. Ze stort zich op een ingewikkelde zaak waarbij een doodzieke 17-jarige jongen, gediagnosticeerd met kanker, behandeling weigert op grond van de religieuze overtuigingen van zijn familie.Fiona moet besluiten of hij te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of dat het recht op vrije wil toch zwaarder weegt. Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen voor hen beiden.


Schapenheld

Voorafgaand aan Schapenheld vertonen we de film “Peel in licht” (20 min)over de kunstenaars Catharina Driessen en Emelie Jegerings, die schilderend de Peel in de ochtend- en avondzon vastleggen. In De Ossenbeemd is nog een kleine expositie van hun schilderijen te zien.


De Goirlese schaapsherder Stijn struint met zijn kudde over de heidegronden en leeft een eerlijk, duurzaam bestaan met zijn vrouw en twee kinderen. De romanticus en idealist is een van de laatste traditionele schaapsherders, maar het leven van een hedendaagse herder is verre van eenvoudig. Koppig probeert Stijn zich staande te houden terwijl de heidegebieden steeds verder ingesloten worden tussen uitdijende vinexwijken en industrieterreinen en het marktdenken ook zijn greep krijgt op het natuurbeheer. Als zijn idealen blijven botsen met de harde realiteit van de moderne ondernemer staat hij met zijn gezin voor de keuze: houden ze de strijd tegen het systeem vol of moet hij met de kudde meelopen?


BlacKkKlansman

‘BlacKkKlansman’ volgt het waargebeurde verhaal van de Afro-Amerikaanse agent Ron Stallworth die succesvol de KuKlux Klan-afdeling van Colorado weet te infiltreren. Hij krijgt hierbij hulp van zijn partner Flip Zimmerman en klimt op tot het hoofd van de divisie. Samen pogen ze te voorkomen dat de KKK de controle over de stad krijgt. De film zit volvenijn maar is ook hoopvol.Als het niet waargebeurd was, zou je het niet geloven: een zwarte politieagent gaat undercover bij de KuKlux Klan. De film won een Oscar voor beste bewerkte scenario en won in Cannes de Grand Prix.


Beautiful Boy


Beautiful Boy is een verfilming van het waargebeurde verhaal dat door vader en zoon David en Nic Sheff werd opgetekend in ieder een eigen boek. Het plot is gebaseerd op een combinatie van de herinneringen van de twee, en verhaalt de onvoorwaardelijke liefde van een vader voor zijn zoon. Voor zijn Engelstalige debuut werkte de Vlaamse regisseur Felix van Groeningen (De Helaasheid der Dingen en The BrokenCircleBreakdown) samen met het productiehuis van Brad Pitt. Zijn hoofdpersonages worden vertolkt door niemand minder dan Steve Carell en Timothée Chalamet. Deze combinatie klinkt als een formule voor onbetwistbare kwaliteit en schept hoge verwachtingen.De film is meeslepend, ontroerend en zet aan het denken.


De Punt


Op 23 mei 1977 werd bij het Drentse De Punt een (Hondekop) trein gekaapt door 9 jonge Molukkers. De kaping hield miljoenen Nederlanders wekenlang in zijn greep. In de vroege ochtend van 11 juni werd de kaping met geweld beëindigd. Zes kapers en twee passagiers kwamen daarbij om het leven. Meer dan 30 jaar later besluit een omroep een programma te maken met vijf mensen die nauw bij de kaping betrokken waren. Uitgangspunt is de enige vrouwelijke kaper: Noor. Zij heeft de kaping niet overleefd en ging de geschiedenis in als de eerste vrouwelijke terrorist op Nederlandse bodem. De uitnodiging om mee te doen aan het programma maakt diep weggestopte emoties en herinneringen los bij de betrokkenen.
Tijdens het festival maakt de Hondekop-trein op zaterdag en zondag pendelritten tussen Deurne, Helmond en Eindhoven.