zondag 30 augustus

Loenatik: Te Gek

 

De vijf leukste gekken van Nederlanden Bep Brul, De Majoor, Fats, Mevrouw De Haas en Dr. Doolittle van Loeantik, zijn noodgedwongen teruggekeerd in de maatschappij nadat kliniek Zonnedael is opgeheven. Zuster Ten Hoeven mist haar geliefde patiënten en zonder hen heeft ze geen doel meer in haar leven. Wanneer de ‘gekken’ vernemen dat de zuster ontvoerd is, komen ze gezamenlijk in actie. Onder leiding van de Majoor beginnen ze aan een uitbundige, gevaarlijke en prettig gestoorde zoektocht…

Jack bestelt een broertje

 

Jack (8) heeft twee moeders, is enig kind en kan totaal niet alleen zijn. Jack’s grootste wens is dan ook een broertje. Maar dit broertje komt er maar niet. Hoe vaak hij zijn moeders er ook om smeekt. Uit protest heeft Jack twee konijnenoren opgezet, die hij pas afzet als zijn moeders hem geven wat hij wil. Als Jack ontdekt dat zijn moeders hem via internet besteld hebben gaat er een wereld voor hem open. Hij kan dus gewoon zelf een broertje bestellen! Dit besef resulteert in een reis vol wonderlijke ontmoetingen met de meest vreemde figuren, waarbij Jack ontdekt dat hij zelf eigenlijk best leuk gezelschap is.

Oorlogsgeheimen

1943, Zuid Limburg. De twaalfjarige Tuur en Lambert zijn al van jongs af aan onafscheidelijke vrienden. Ook aan hun idyllische dorp gaat de oorlog niet voorbij. Tuurs ouders gaan in het verzet terwijl die van Lambert lid worden van de NSB. Dan komt Maartje, een bijzonder meisje uit het westen, tijdelijk in het dorp wonen. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen. Die keus drijft de jongens uit elkaar en brengt Maartje uiteindelijk in groot gevaar. Tuur dreigt niet alleen z’n vriendschap met Lambert, maar ook z’n hele familie te verliezen. Hij zal er alles aan moeten doen om beide te redden. Deze Nederlandse film is gebaseerd op de gelijknamige jeugdroman van Jacques Vriens.

Shaun het Schaap, Spring Feest

Shaun is een heel bijzonder schaap dat niet meegaat met de kudde. Hij bezit de intelligentie, de creativiteit en het gedrag van een mens. Hij is de leider, maar zijn enthousiasme en onervarenheid zorgen ervoor dat hij regelmatig in de problemen komt. Gelukkig weet hij aan het eind van elke aflevering alles weer op te lossen. De avonturen spelen zich af in een beestenboel waarin komische gebeurtenissen centraal staan. Shaun, Timmy, Bitzer en de rest belanden in doldwaze situatie. Er is altijd meer dan genoeg wollige actie te beleven met Shaun!

Storm in de Peel

 

Emma

In de bibliotheek vertonen we dit jaar een korte film van de Deurnese cineast Mark Verhoeven de film Emma.

Emma is een tienermeisje dat gebukt gaat onder de stress van de laatste weken van het schooljaar en een moeilijke thuis situatie. Ze wil graag haar studie behalen. Emma’s moeder LEA is alcoholverslaafde en is onvoorspelbaar. Lea lijkt toch wel veel om Emma te geven, maar kan dat niet goed uiten. Ze heeft iets ‘duisters’ over zich heen, evenals haar zoon Bram. Pieter is de vader van Emma. Hij werkt veel, maar probeert goed te zijn voor zijn vrouw maar weet niet zo goed wat hij aan de situatie moet doen om het te veranderen. Emma’s beste vriendin Evelyn probeert haar ook te steunen, en ook Stijn, haar ex vriendje probeert te helpen.

Wolflady

De Eindhovense documentairemaker Daan Willekens, geboren in Boxtel en getogen in Deurne, maakte een film over de weg naar succes van Kovacs. De docu was eerder al te zien tijdens IDFA in Amsterdam. Zaterdag 25 april zondt BNN de documentaire AL uit. Willekens volgde Kovacs en haar producer Oscar Holleman voor de docu ruim 2 jaar lang. ‘Wolflady’ (naar de wolvenmuts die Kovacs vaak draagt) toont de strijd uit het verleden, haar drang om door te breken en de zoektocht naar erkenning. Hierin speelt de speciale band met Holleman een belangrijke rol. De twee trekken naar Cuba, New York, Hamburg, Londen en Berlijn. Daan Willekens is getuige.

Whiplala

Een klein mannetje is het. Geen kabouter maar een Wiplala. En zo heet hij ook. Wiplala kan tinkelen, een soort toveren, maar hij vergeet steeds hoe hij de dingen weer terug getinkeld krijgt. Als hij de familie Blom net zo klein tinkelt als hijzelf, is dat het begin van een spannend avontuur. Zullen ze ooit weer ‘normaal’ worden?

‘Wiplala’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt uit 1957.