vrijdag 28 augustus

Michiel de Ruyter

 

Halverwege de zeventiende eeuw is Nederland een van de grootste zeevarende naties ter wereld. Met een ingenieuze strategie weet bevelhebber Michiel de Ruyter de Engelse vloot te verpletteren. Bij het volk is hij ongekend populair, maar onderlinge complotten en samenzweringen leiden tot conflicten tussen de regerende Republikeinen en de aanhangers van Oranje. De Ruyter wordt meegesleurd in een stroom van politieke ontwikkelingen. Hij en zijn gezin dreigen het slachtoffer te worden van een politiek steekspel waarin hij op een onmogelijke missie wordt gestuurd.

Deze film wordt u aangeboden door 

Alertshop

Wintersleep

 

De gepensioneerde acteur Aydin runt een hotelletje in Centraal Anatolia samen met zijn jonge vrouw Nihal, met wie hij een stormachtige relatie heeft, en zijn zus Necla, die nog steeds haar recente scheiding verwerkt. ‘s Winters, bij het vallen van de eerste sneeuw, vormt het hotel hun schuilplek, maar evenzeer een onontkoombare plaats die hun onderlinge rancunes aanwakkert.

Niemand bestaat uit slechts één karaktereigenschap, zo laat de film zien, en er zijn verschillende manieren waarop je op kunt reageren op de plek die het leven je gegeven heeft. Winter Sleep is

geen film voor het grote publiek, en de lengte vereist bereidheid om je eraan over te geven, maar filmfijnproevers zullen beslist genieten. Niet alleen vanwege de acteurs, trouwens, maar ook vanwege het adembenemende landschap waarin de Anatolische paarden vrij rondlopen en de mensen hun huizen in de rotsen moeten bouwen. Nummer 5 uit de top 100 films 2014 en winnaar van de Gouden Palm in Cannes!

Gluckauf

Lei, een dolende vijftiger die onderaan de sociale ladder leeft, doet alles om te overleven. Zijn grote angst is om de erkenning van zijn zoon Jeffrey, een ambitieuze twintiger, kwijt te raken. Wanneer Jeffrey ontdekt dat zijn vader een schuld heeft bij een charismatische onderwereldfiguur, doet hij wat elke liefhebbende zoon zou doen: hij beschouwt zijn vaders schuld als de zijne.