zaterdag 30 augustus

Vervloekt zij de Oorlog 1913/ Maudite soit la guerre

 

Deze Belgische anti-oorlogsfilm is gemaakt aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog en voorziet reeds alle verschrikkingen van 1914-1918. Machin heeft zowel oog voor visueel spektakel als voor menselijke tragedie. De film is in België opgenomen: de luchtaanval op Zeppelins met de molens die heftig wiekzwaaiend tenondergaan is de visuele tegenhanger van de emotionele catastrofe: een Duitse vliegenier en zijn Belgische verloofde worden definitief gescheiden door de oorlog. Deze film sluit mooi aan op de vele herdenkingen die dit jaar – 100 jaar na het uitbreken van die oorlog – zullen plaatsvinden.

Stille film: organist Joost Langeveld speelt op het kerkorgel de bijbehorende filmmuziek

Oblivion

 

De wereld is vergaan door een jarenlange nucleaire oorlog. De overlevenden kunnen niet meer op de grond leven en zijn genoodzaakt om op wolkenniveau een nieuw bestaan op te bouwen. Beneden op de aarde leven aliens die tegen de straling kunnen. Soldaat Jack Harper is een van de laatste robotreparateurs op aarde, als onderdeel van een grote operatie om belangrijke grondstoffen te verkrijgen. Zijn missie zit er bijna op, totdat hij een vreemdeling redt uit een neergestort ruimteschip.

Prisoners

 

Wanneer Keller Dover met zijn familie Thanksgiving viert bij de buren, raken de dochters van beide families vermist. Samen met rechercheur Loki gaat hij op zoek naar zijn dochter. Er wordt een verdachte gevonden, maar door gebrek aan bewijs wordt deze weer vrij gelaten. Daarop besluit Dover het heft in eigen handen te nemen.

Nebraska

 

Een oude alcoholistische vader denkt dat hij een miljoen dollar heeft gewonnen. Zijn familie probeert hem er van te weerhouden om de lange reis van Montana naar Nebraska te maken om zijn prijs in ontvangst te nemen. Zijn zoon, die niet gelooft dat hij het winnende lot heeft, wordt hierdoor gedwongen om met hem mee te reizen en hem uit de problemen te houden. Tijdens de reis verwondt de oude man zich en zijn ze verplicht om te stoppen in een klein dorpje in Nebraska. In dit dorpje is de oude man geboren. Gesteund door zijn zoon, vindt de oude man herinneringen uit zijn jeugd terug.

Bor’s before ho’s

 

Max en Jules zijn geen biologische broers maar wel samen opgevoed door dezelfde ouders. Ook zijn ze elkaars beste vrienden. In hun kindertijd hebben ze een deal gemaakt; ze zullen beide nooit een vaste relatie beginnen. Erg ambitieus zijn de jongens niet, ze werken beide nog bij hun bijbaantje en vermaken zich met drugs, alcohol, games en onenightstands. Hun afspraak en vriendschap komt op het spel te staan wanneer ze beide verliefd worden op de mooie Anna. De film is anders dan je zou verwachten van deze New-Kids regisseurs, maar de humor blijft even flauw en grof.

Ne me Quitte Pas

 

De Vlaamse Bob en de Waalse Marcel trekken met elkaar op in de buitengebieden van Wallonië. Het is er guur, kaal en grauw; zoals deze heren zich van binnen voelen. Ze zagen hun bestaan wegglippen en hebben elkaar gevonden in hun verdriet en hun met drank overgoten nachten. Bob ziet zijn volwassen kinderen nauwelijks, is zijn geliefde kwijt en zuipt rum als water. Marcel ligt in een scheiding en verdrinkt zijn verdriet met liters bier in zijn leeggehaalde huis. Maar ze hebben elkaar. Ze bezoeken de tandarts, vieren carnaval in de dorpskroeg en gaan naar Marcels intakegesprek in de afkickkliniek. Maar ze treffen elkaar vooral aan een van de keukentafels, waar altijd drank en goede gespreksstof voorradig lijkt te zijn. Hoewel het duo met de nodige humor tegen het leven aankijkt, zinnen ze steeds weer op een gezamenlijke zelfmoord.

Philomena

Philomena Lee raakt als tiener in 1952 zwanger in Ierland. Ze wordt naar een klooster gestuurd om verzorgd te worden. Wanneer haar kind een peuter is wordt hij door de nonnen voor adoptie naar Amerika gestuurd. Philomena gaat de daaropvolgende 50 jaar op zoek naar hem. Wanneer ze Martin Sixsmith, een vermoeide, cynische journalist, ontmoet vertrekken ze samen naar Amerika om hem te zoeken.

La Grande Bellezza

 

Jep Gambardella is een 65-jarige journalist die in zijn jonge jaren een bekroonde roman schreef. Na dit vroege succes dompelde hij zich onder in het mondaine nachtleven van Rome en schreef nooit meer. Hij raakt gedesillusioneerd over de holle pretenties en lege seks in zijn omgeving en treurt over de gemiste kansen in zijn leven, zoals zijn verloren jeugdliefde. Gamberdella besluit zijn leven een nieuwe wending te geven en op zoek te gaan naar de eigenlijke zin en schoonheid van het leven. Behalve een ontmaskering van de decadente jetset van Rome is La Grande Bellezza ook een eerbetoon aan de eeuwige schoonheid van de stad, die door Paolo Sorrentino in prachtige beelden wordt vastgelegd.

12 Years a Slave

 

Solomon Northup leeft in de 19e eeuw, voorafgaand aan de Amerikaanse burgeroorlog, als vrije zwarte man met zijn gezin in New York. Dan wordt Solomon ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. Hij vecht om niet alleen te overleven, maar ook zijn waardigheid te behouden. Als slaaf wordt hij geconfronteerd met zowel de verschrikkelijke wreedheid van een slaveneigenaar als onverwachte vriendelijkheid. Na twaalf jaar ontmoet hij een Canadees die zijn leven voorgoed verandert. Gebaseerd op de memoires van Solomon Northup.

De Nieuwe Wildernis

 

In de Oostvaardersplassen bepaalt de natuur het ritme. Twee jaar lang volgden filmteams de vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa. Het resultaat is een natuurfilm zoals die nog nooit eerder in Nederland is gemaakt. De expressieve konikpaarden werpen hun veulens tussen de kalveren van de majestueuze edelherten en heckrunderen. Een overvloed aan nieuw leven probeert met spectaculaire gevechten nieuwe territoria te veroveren. Het is een plek die in de lente en zomer een paradijs vormt, maar in de winter een grimmig landschap. Er is minder voedsel waardoor de bewoners van de graslanden en moerassen keuzes moeten maken die van levensbelang zijn. De film is een natuurspektakel voor het hele gezin. De ‘kringloop van het leven’ in de Oostvaardersplassen wordt schitterend in beeld gebracht. Aangrijpend , humoristisch en vertederend.