editie 2008

Als centraal thema was dit jaar gekozen voor Hollands Glorie, Nederlandse inbreng in nationale en internationale filmproducties in de breedste zin van het woord. Het festival werd voor de 17e keer mogelijk gemaakt door de medewerkers en vrijwilligers achter het witte doek.

Uiteraard was de organisatie van een dergelijk festival onmogelijk zonder de medewerking van alle sponsoren, die dit unieke evenement mogelijk maakten. Achter de schermen was maanden lang hard gewerkt om dit jaar een kwalitatief goed filmaanbod en een gezellige Hollandse aankleding van de markt te bieden.

Ook waren de NTV Awards terug als onderdeel van de Nacht van het Witte Doek. Jongeren hadden 24 uur de tijd om een film te draaien, monteren en presenteren met als hoofdprijs de inmiddels prestigieuze MTV Award!

Zoals altijd opende het festival vrijdag op de Markt met de hoofdfilm, vertoond op een enorm scherm van 7 x 15 meter. Dit jaar draaide de best bezochte Nederlandse film van afgelopen jaar: Alles is Liefde. Aanvang was bij het invallen van de duisternis, rond 21.30 uur, maar aangeraden werd om zeker al eerder een plekje te zoeken, om verzekerd te zijn van een goede plaats. Zoals elk jaar draaide op vrijdagavond ook een film bij museum De Wieger, Nightwatching en bij de Roode Leeuw kon je gaan genieten van Nadine.
Het programma van zaterdag bood keuze uit 10 films op 8 locaties op en rond de Markt. De volgende films stonden die avond op het programma :TBS, Dunja en Desi, Blade Runner, Zwartboek, Control, Interview, Bella Bettien, het Mysterie van de Sardine, Dennis P en Duska. Als extra locatie was dit jaar, kon het Hollandser, gekozen voor Holtens molen waar een film over de restauratie van de molen en de Illusionist, van Freek de Jonge te zien waren.
De zondag was gereserveerd voor kinderfilms voor alle leeftijden,
Zoals: de Scheepsjongens van Bontekoe, Knetter, Ratatouille, kapitein Rob, Zoop in Zuid-Amerika en Muis.

Ook was de markt die dag omgetoverd tot een Hollands pretpark voor jong en oud. Er zijn onder meer optredens van de Trubbeltroela’s, Circus Klomp, illusionist Serge en voor de kleintjes was er een poppenkastvoorstelling met Jan Klaassen en Katrijn. Verder konden kinderen zich laten schminken en een ritje maken op rare fietsen.
Zoals elk jaar waren bij Beekman en Beekman amateurfilms te zien, elk jaar verassend en interessant.