persberichten 2015

 editie 2015. Draait de wereld door??

persbericht augustus 17-08-2015

In het weekend van 28, 29 en 30 augustus organiseert Stichting Het Witte Doek de 24e editie van het gratis open lucht film festival Nacht van het Witte Doek in het centrum van Deurne. Dit jaar richt de aandacht van het festival zich op de vraag “draait de wereld door?”. Om tegenwicht te bieden aan de dagelijkse onrustbarende boodschappen in de media, wil de de Nacht van het Witte Doek helpen jezelf te bevrijden uit de waanzinnige ratrace van de maatschappij waarin we tegenwoordig leven.  Door je simpelweg te laten inspireren door goede films. Dit thema heeft weer een prachtige selectie films opgeleverd, welke op vrijdag- en zaterdagavond in verschillende binnen – en buitenlocaties bekeken kan worden.

Het festival wordt vrijdagavond op de Markt om 20:30u muzikaal geopend door harmonie Excelsior uit de Zeilberg die filmmuziek zal vertolken. Bij het invallen van de duisternis rond 21:30u zal de  Nederlandse film “Michiel de Ruyter” op groot scherm op de Markt vertoond worden. Deze film heeft een sterke cast met ondermeer Frank Lammers, Sanne Langelaar, Rutger Hauer en Barry Atsma. Daarnaast wordt de prachtige Turkse film “Wintersleep” in het CCD gedraaid en draait bij de Wieger nog het Nederlandse pareltje “Gluckauf”.

Op zaterdagmiddag beginnen we met een (film-) vossenmarkt voor kinderen op de Wolfsberg, waarna aansluitend voor de deelnemers de film “Jack bestelt een broertje”in de bibliotheek vertoond zal worden.  ’s Middags exposeert Fotograaf en visueel dichteres Nienke Jorissen uit Utrecht haar film op de Markt in Deurne. Het is een korte, kunstfilm die herkenbare beelden uit het dagelijks leven in een ander licht plaatst. Midden op de markt staat een klein Volkswagenbusje waarbinnen u een kijkje kan nemen. De zaterdagavond wordt nogmaals ruimte gemaakt voor een film op groot scherm op de Markt. Bij het invallen van de duisternis om 21:15u zal daar de thriller “Gone girl” met Ben Affleckte zien zijn. Deze thriller is de nr. 9 uit de film top 100 van 2014 en zal beslist de aandacht weten vast te houden. Tegelijkertijd zal “a most wanted man” van regisseur Anton Corbijn in de Roos gedraaid worden en zal in de tuin van de Ossenbeemd de zintuigen prikelende film “Samsara” te zien zijn. Minstens zo mooie en interessante films zijn deze avond ook nog te zien op het terras van de Ocean / d’n Borrel, bij museum de Wieger, in de st. Willibrorduskerk, bij muziekcafé TamTam en in de kleine zaal van de Wieger.

De zondagmiddag staat weer in het teken van de kinderfilms en amateurfilms. Op de Markt wordt op groot ledscherm om 13:00u de film “Loenatik: te gek” vertoond. Om 15:00u kan ook op de Markt  naar de film “Wiplala” gekeken worden. Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt uit 1957. Op andere locaties rond de Markt zijn nog meer kinderfilms te zien.. o.a  om 13.00 uur bij Plein Vijf: Jack bestelt een broertje deze film is per abuis niet opgenomen in de folder.

In de bibliotheek vertonen we dit jaar de korte  film “Emma” van de Deurnese cineast Mark Verhoeven. In de Roos wordt ’s middags een film vertoond van de Eindhovense documentairemaker Daan Willekens, geboren in Boxtel en getogen in Deurne. Hij maakte een film over de weg naar succes van Kovacs. De documentaire was eerder al te zien tijdens IDFA in Amsterdam.  In het CCD is om 14.00u en 15.30u de première van de documentaire “Storm in de Peel”  van Rob Smit te zien. In deze documentaire zijn de gevolgen van de extreem heftige storm van 2010 in Neerkant, Helenaveen en Griendtsveen in beeld gebracht. Speciaal voor de Nacht van het Witte Doek is van de documentaire een middagvullende film gemaakt. Zondag ‘s middags zal voor het tweede jaar een DVD-ruilbeurs zijn en wordt er een vervolg gegeven worden aan de succesvolle filmquiz waarbij weer verschillende teams het tegen elkaar opnemen.  Voor deze quiz kan nog steeds ingeschreven worden via de site.  Met trots presenteren we dit jaar de tafelgesprekken  ‘De Nacht Draait Door’ over films en het filmfestival NVHWD en wat er al meer ter tafel komt met ondermeer  Daan Willekens; regisseur Wolflady (zondag  De Roos), Dennis Bots; regisseur Oorlogsgeheimen (zondag The Ocean) en Anouk Valkenburg; regie-assistent van Gluckauf (zaterdag  De Wieger)singer songwriter Thomas Pieters en dichter  Twan van Schijndel. Zie voor een uitgebreid programma de website www.nachtvanhetwittedoek.nl

===================================================================

Noot voor de redactie:

Stichting Het Witte Doek bestaat uit een 40 tal vrijwilligers, die dit jaar voor de vierentwintigste keer het gratis toegankelijke filmfestival organiseren. Inkomsten bestaan uit sponsorgelden van veelal Deurnese bedrijven en de horecagelegenheden rond de Markt. De gemeente Deurne subsidieert het festival.

Voor nadere informatie kunt U terecht bij Pieter Verstegen, voorzitter ( tel 0493-311596),

Maria van den Eijnden, bestuurslid en PR-commissie (tel. 0493-316296) of via info@nachtvanhetwittedoek.nl.

Storm in de Peel, augustus 2015

Documentaire “Storm in de Peel” in première

In de zomer van 2010 werden bewoners van Neerkant, Helenaveen en Griendtsveen verrast door een extreem heftige storm. Men sprak in de Peel-dorpen van “tornado-achtige windhozen”, “een muur van water”, “omhoog vallende regen”, “in elkaar draaiende kolken”. Talloze beschrijvingen maar op het moment dat de storm toesloeg was alles donker geworden en zocht vrijwel iedereen beschutting. En dat bleek nodig ook. Bomen gingen massaal om en rondvliegend glas van gesneuvelde kassen schoten als projectielen door de lucht. Gezonde bomen bleken niet bestand tegen het geweld en werden soms gewoon uit de grond gedraaid of van hun stam gerukt. Alleen al op gemeentegrond telde Deurne er tegen de 1000. Bij particulieren en in het natuurgebied van de Peel was het aantal nog veel groter.

Nu, vijf jaar na de storm, zijn er in de natuur nog steeds sporen te zien. Op de Veenpluisweg en Koeweideweg herinnert hier en daar slechts nog een enkele oorspronkelijke volwassen exemplaar aan de ooit door bomen omzoomde straten.

Wat er in de eerste minuten van de storm precies aan de hand was is onderzocht door het KNMI. Ook dit instituut beschouwde de storm van 14 juli 2010, die na de Peel ook de Achterhoek bezocht, als uitzonderlijk zwaar. Nooit eerder waren er door de wind hoogspanningsmasten omgegaan en de 8 meter opgeschoven kas van de gebroeders Bakker uit Neerkant was door deskundigen nauwelijks te verklaren. Onderzoekers gingen de valrichtingen van bomen na. De kracht die de wind moet hebben gehad werd geanalyseerd en in Neerkant zijn met ooggetuigen gesprekken gevoerd op de plekken die de storm als eerste aandeed.

Voor RegioTV Producties is programmamaker Rob Smit in 1997 gestart met de serie Peelberichten. Een reeks van korte film-items over de veranderingen die in De Peel plaats vonden in het kader van de reconstructie. Ook het item over de storm werd daarin meegenomen. Direct na het bekend worden dat het noodweer in Deurne extreem had toegeslagen is er in Peeldorpen gefilmd. Tot een item van 20 minuten is het nooit gekomen omdat al gauw bleek dat er door deze bijzondere storm veel meer verhalen te vertellen waren. Juist in zo’n situatie steken zelfredzaamheid van de bevolking en de burenhulp de kop op, komt er een stroomversnelling in plannen waar daarvoor geen voortgang in was en blijkt ook het Gemeentelijk apparaat snel te kunnen handelen. In het getroffen gebied van de Moost in Neerkant tot de Wiek in Griendtsveen is men nog dagen bezig geweest met noodvoorzieningen en herstelwerkzaamheden.

Als de eerste nood is verholpen en de ramptoeristen zijn verdwenen volgt de nasleep voor de getroffen bewoners en bedrijven. Ook dat werd een essentieel onderdeel van de documentaire die speciaal voor de Nacht van het Witte Doek, een lengte kreeg van een avondvullende film.

Er zijn 4 voorstellingen:

CC Deurne, premiere: zondag 30 augustus 14.00 uur en 15.30 uur

De Gouden Helm Helenaveen, woensdag 2 september 20.15 uur

De Moost Neerkant, woensdag 2 september 20.30 uur

Bij voldoende belangstelling wordt de film ook op DVD uitgebracht.

Er zijn intekenlijsten.

Persbericht Nacht van het Witte Doek 31-12-2014

Thema 2015

Draait de wereld door?

Draait de wereld door?
Dagelijks weerklinkt in elke boodschap, in elk beeld en in elke tekst dat het slechter gaat worden, niet beter… helaas… Zo aan het einde van het jaar wordt je overspoeld door angstaanjagende berichtgeving in de media. Dagelijks wordt ons gewezen op potentiële bedreiging en gevaar…. Misschien, heel misschien valt de stroom uit, smelt de ijskap of vallen hoofdhakkende moslims of de Russen Europa binnen. Maar vooral berichtgeving over de verwoesting van onze planeet door menselijke overbevolking, door over-exploitatie van grondstoffen en natuurlijke bronnen, extreme vervuiling, verwoesting van land, lucht en zee, vernietigde bio-diversiteit, overconsumptie, verstedelijking, klimaatswijziging.

IS, Syrië, Irak, Israël, Oekraïne, Rusland, Afghanistan: de wereld is één grote ellende. Ten minste, zo lijkt het! Gelukkig zijn er statistieken, die aantonen dat de aarde veiliger en beter is dan de afgelopen decennia. Onderzoeker Max Roser van de universiteit van Oxford heeft een nieuwe site gelanceerd: Our World in Data. Op deze site wordt middels statistieken uitgelegd hoe het op dit moment gaat. In een tweet reageert Roser kort maar krachtig: “↑ gezondheid, ↑ voedsel, ↓ geweld, ↓ armoede”. Hij laat zien dat de wereld iedere dag een betere plek wordt voor bijna ieder mens. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar deze statistieken laten zien dat de wereld zeker niet ‘vergaat’.

Kortom, je hoeft de wereld dus, ook nu het richting het einde van het jaar gaat en de slechte berichten voor het oprapen liggen, niet te bekijken vanuit angst. Er is (kaars)-licht aan het einde van de tunnel voor deze dolgedraaide maatschappij. We hebben het steeds beter met elkaar hoezeer we ook bang zijn dat het allemaal slechter wordt.

Doorknip af en toe de banden met het nieuws en de grote buitenwereld en laat jezelf overspoelen door een een golf van stilte, rust en easy-tempo, om onszelf te bevrijden uit de waanzinnige ratrace van de maatschappij waarin we tegenwoordig leven. En proberen de lat wat minder hoog te leggen. Hem daar leggen waar je je zelf goed bij voelt en niet naar anderen kijken. En ook je laten inspireren door een boek, schilderkunst, een goed gesprek, simpelweg gepeins of goede films.. Ook de Nacht van het Witte Doek wil dit jaar voeding bieden voor gepeins en rust. Het thema is, hoe kan het anders…DRAAIT DE WERELD DOOR?